Korna

På gården föder vi upp kor av raserna Highland Cattle och Belted Galloway.snowman_3

Highland Cattle är en robust och tålig ras som har sitt ursprung i Skottlands högländer, därav namnet. Kallas även ibland för skotsk höglandsboskap. Rasen är förutom de långa hornen, mest känd för sin långa päls som består av två skikt: den yttre långa som står emot väta bra och den undre täta som håller ifrån kylan.

Stefan blev djupt imponerad av rasen efter att ha varit i Canada och studerat djuren. Han fastnade för en ko med namn Finola som varit Champion i Nordamerika och Canada 7 år i rad, så embryo beställdes och den 31 maj 1998 föddes en vit tjurkalv som fick namnet Snowman även kallad Snömannen. Snömannen blev Champion på Milamässan i Malmö år 1999 & 2001.

Snömannen kan ses på bilden.ko3

Därefter har aveln fortsatt och nu har vi även börjat med en annan liknande ras med namnet Belted Galloway. Belted Galloway är även den en härdig köttras från sydvästra Skottland. Rasen är naturligt hornlös och det markerade bältet är också  dominant.

Både Highland Cattle och Belted Galloway är friska långlivade djur med lätta kalvningar och mycket goda modersegenskaper.

 

De är utmärkta landskapsvårdare som äter det mesta och de växer långsamt vilket ger ett välmarmorerat mört och smakrikt kött. Djuren lever ett fritt liv utomhus året runt med tillgång till ligghallar på vintern och fri tillgång till grovfoder.

Kvigorna betäcks inte förrän vid 2 års ålder och alla tjurkalvar som inte ska till avel kastreras.

 

 

DSC_0324

 

 

 

 


 

 

IMG_0904