Grisarna

_B8I5990

År 2006 köpte vi lite grisar för att rensa upp  de igenväxta hagarna på vår nyinköpta gård. Grisarna plöjde upp allt gammalt sly, bökade upp ruttna stubbar grävde upp stenar, de gjorde ett toppenjobb.  Perfekt.
Året därpå fick vi av en slump kontakt med en som jobbade  på Coop (KBK -  Kristianstad- Blekinge konsumentförening ) som blev väldigt intresserad av våra grisar, så ett samarbete började och i oktober  2007 började vi leverera våra grisar till 18 Coop-butiker i Skåne och Blekinge och det gjorde vi sen fram till hösten 2012.
Nu säljs grisarna till en del Coop- och Ica-butiker men mestadels till restauranger.

Grisarna föds upp ute och lever ute året runt med tillgång till isolerade hyddor som skyddar dom mot värme och kyla. De har alltid rikligt med halm att bädda ner sej i på vintern och dom har alltid tillgång till gyttjebad att bada i på sommaren.
Grisarna går och bökar på stora arealer i kuperad terräng vilket ger en bättre muskelbildning som ger ett fast, saftigt och smakrikt kött. Eftersom grisarna rör sej mycket så växer dom inte så snabbt och då blir det bättre marmorering på köttet. Frisk luft och ett lugnt och harmoniskt liv helt utan stress gör att grisarna bygger upp ett immunförsvar som skyddar dom mot sjukdomar på ett naturligt sätt.

När grisarna är slaktmogna slaktas de på ett litet lokalt slakteri. Även där är vi mycket noga med att allt går lugnt tillväga. Kort transportsträcka och alltid egen box på slakteriet, våra grisar får ALDRIG blandas med andra grisar så bråk uppstår och grisarna blir stressade då det påverkar köttet negativt.

Det är vårt ansvar  att grisarna ska ha ett bra och stressfritt  liv från början till slut.IMG_9968